Tryckfrihetsförordningen i Sverige fyller 250 i år.
21 november 2016
Jubileet uppmärksammas 1 december med öppna seminarier om tryck- och yttrandefriheten i Sverige och världen 1766-2016.
Det är en världsunik händelse som nu firar 250 år. Tryckfrihetsförordningen slår fast att alla har rätt att i tal och skrift uttrycka sig fritt, när tryckfrihetsförordningen antogs i Sverige 1766 var den först i sitt slag i världen.
– Sverige var tidigt ute med lagstiftning inom det här området. Vi var pionjärer, före både det självständiga USA och det revolutionära Frankrike, säger Göran Svensson, lektor vid institutionen för informatik och media och en av arrangörerna av seminariet.
Med den nya mediala världsbilden som vuxit fram de senaste åren är tryckfrihetsförordningen mer aktuell än någonsin.
– Med dagens situation när tryck- och yttrandefrihet ifrågasätts och inskränks i länder runt om oss är det betydelsefullt att uppmärksamma den svenska traditionen inom området och vad den betyder i det nya internationella klimatet.
På seminariet "Tryckfriheten 250 år. Från frihetstid till informationsålder" 1 december kommer några av universitets forskare att berätta om framväxten av tryckfriheten och situationen för tryck- och yttrandefriheten i dagens digitala samhälle.
---
Tid: 1 december kl. 9.30-12.00
Plats: Ekonomikum, Kyrkogårdsgatan 10, Hörsal 4
Läs mer
Arrangör: Forum för Kinastudier, ämnet kinesiska vid institutionen för lingvistik och filologi och institutionen för informatik och media.
Nyheter - Historisk filosofiska fakulteten
-
Susanna Erlandsson får pris för sin avhandling
21 mars 2016
Historiker får Kungliga Vitterhetsakademins pris för förtjänta vetenskapliga arbeten 2014-2015.
-
Ny forskning ger nytt ljus på Erik den heliges liv
16 mars 2016
Legenden berättar om en helgonkung som dog en dramatisk död i strid utanför kyrkan där han firat mässa. Men vad kan modern forskning berätta om de ben som tillskrivs honom? Ett forskningssamarbete som letts från Uppsala universitet kan nu berätta ...
-
Sommarskola med fokus på bättre hälsa genom spelutveckling
11 mars 2016
Inom ramen för EIT Health, ett hälsoforskningsinriktat konsortium på EU-nivå där Uppsala universitet har en ledande roll, arrangeras i år sommarskola i Visby. Under kursen ska studenter från olika ämnesbakgrund få utveckla spelkoncept som syftar t...
-
Lyft fram möjligheterna med fristående kurser
17 februari 2016
Det återstår ungefär halva mandatperioden för dekan och ledamöter i fakultetsnämnden för historisk-filosofiska fakulteten. Vi träffade dekanen Kerstin Rydbeck för att höra vad som hänt och vad som kommer framöver.
-
Stipendier att söka
04 februari 2016
Studenter och forskare kan söka nu söka vårterminens stipendier.
-
Åtta projekt får bidrag från Torsten Söderbergs Stiftelse
03 februari 2016
I december 2015 beslutade Torsten Söderbergs Stiftelse om 2015 års anslag till forskning vid svenska lärosäten. Uppsala universitet får bidrag på sammanlagt nära 5,5 miljoner kronor till åtta olika projekt.
-
Afrosvenska historier - spåren av slaveri och kolonialism
18 januari 2016
Hallå där Sten Hagberg, moderator på panelsamtalet "Afrosvenska historier - spåren av slaveri och kolonialism" 20 januari.
-
Föreläsning med Robert Darnton
18 januari 2016
Hedersdoktorn Robert Darnton håller föreläsningen Libraries, Books, and the Digital Future 28 januari.
-
Tor Broström i styrelsen för Norsk Institutt for kulturminneforskning
21 december 2015
Tor Broström, professor i kulturvård vid Campus Gotland, har av Norges Forskningsråd utsetts till styrelseledamot i Norsk Institutt for Kulturminneforskning (NIKU).
-
Hallå där Mika Hietanen, lektor vid avdelningen för retorik vid litteraturvetenskapliga institut
15 december 2015
Du har fått medel för att presentera den klassiska retoriken på ett tekniskt innovativt och interaktivt sätt. Vad innebär det?
-
Rådsprofessur till forskning om de första vikingarna
08 december 2015
En av årets tio beviljade rådsprofessurer från Vetenskapsrådet går till arkeologen Neil Price vid institutionen för arkeologi och antik historia vid Uppsala universitet.
-
Upphovsrättslagstiftning i fokus för årets kulturuppsats
08 december 2015
Årets kulturuppsats 2015 går till masterstudenten Karolina Andersdotter vid Uppsala universitet.
-
Ny bok om terrorism från Shakespeares dagar
02 december 2015
Det fanns inget ord för terrorism på 1500- och 1600-talet, men ändå var våldsamma terrorattentat vanliga. I sin nya bok om terrorism inom historia och litteratur diskuterar Robert Appelbaum, professor i engelsk litteratur på Uppsala universitet, h...
-
Pedagogiskt material för gymnasiet på Humanistportalen
30 november 2015
Humanistportalen har precis haft en nylansering och introducerat pedagogiskt material för gymnasiet. Vi träffade Anna Clareborn, projektledare för nylanseringen för att prata om Humanistportalen.
-
Hälsa, politik och kultur i Afrika i fokus för ny satsning
23 november 2015
Uppsala universitet startar en ny utbildnings- och forskningsmiljö,"Health, Politics and Culture in Africa", om förhållanden på afrikanska kontinenten. Denna vecka arrangeras två öppna evenemang: Ett studentseminarium på Västgöta nation och en hal...
-
Sharon Rider får det första Humtankpriset
20 november 2015
Sharon Rider, professor i teoretisk filosofi, blir första pristagare till det nyinstiftade Humtankpriset.
-
Ny avhandling: Svenska judars agerande under andra världskriget
18 november 2015
Tidigare forskning har sett svensk-judiska reaktioner på nazisternas terror som passiva eller överdrivet försiktiga. Men i en ny avhandling visar Pontus Rudberg att svenska judar bistod judar i Europa på många olika sätt under hela perioden från H...
-
Stora historiepriset till Heléne Lööw
16 november 2015
Sveriges största historiepris, Stora historiepriset, går 2015 till Heléne Lööw, docent i historia vid Uppsala universitet. Hennes forskning fokuserar kring nazismen i Sverige under hela nittonhundratalet fram till vår egen tid. Hennes senaste bok...
-
Avhandling upptäcker nya sidor av filosofen Derrida
06 november 2015
Jacques Derrida, en av vår tids främsta tänkare, betraktades länge huvudsakligen som språkfilosof eller dekonstruktör av klassiska filosofiska och litterära texter. Genom att gå igenom hans samlade författarskap har Björn Sjöstrand vid Södertörns ...
-
58 miljoner kronor till forskning inom humaniora och samhällsvetenskap
06 november 2015
Vetenskapsrådet har beslutat om bidrag i årets stora utlysning inom humaniora och samhällsvetenskap. Uppsala universitet fick 57 miljoner kronor för 14 projekt inom humaniora och samhällsvetenskap.