Ny bok om terrorism från Shakespeares dagar
2 december 2015

Jacques Cléments lönnmord på Henrik III av Frankrike, följt av hans egen död kort därpå. (Anonym, 1589)
Det fanns inget ord för terrorism på 1500- och 1600-talet, men ändå var våldsamma terrorattentat vanliga. I sin nya bok om terrorism inom historia och litteratur diskuterar Robert Appelbaum, professor i engelsk litteratur på Uppsala universitet, hur terrorister använde våld, vilka reaktioner det väckte, och hur man skrev om problemet i tidigmoderna Storbritannien och Frankrike.
På 1500- och 1600-talet saknades det ett ord för terrorism, vilket har fått många historieintresserade att tro att terrorism inte förekom på den tiden. Men många uppseendeväckande och våldsamma terrordåd begicks under den tidigmoderna perioden: lönnmordet på hovmarskalken David Rizzio i Holyrood Castle i Edinburgh 1566, Bartolomeinatten i Paris 1572, Krutkonspirationen i London 1605 och mordet på den franska kungen Henrik IV 1610.
Dessa och andra liknande incidenter involverade alla olagligt våld som brukades för att nå ut till allmänheten och uppnå politiska mål. De var helt klart uttryck för terrorism, konstaterar professor Appelbaum, och trots att det inte fanns något ord för dem spelade dessa incidenter en stor roll i det politiska och religiösa Västeuropa.
Flera berömda författare intresserade sig för terrorism som ämne, exempelvis Christopher Marlowe och William Shakespeare i England, George Buchanan i Skottland samt Pierre de Ronsard och Pierre Corneille i Frankrike. Shakespeare kan ha känt flera terrorister från Krutkonspirationen personligen. Åtminstone är det belagt att hans kollega, dramatikern Ben Jonson, gjorde det. För alla dessa författare utgjorde terrorismen, oavsett vad den kallades, en kreativ och etisk utmaning. Hur kan vi vara trygga i ett samhälle som när som helst kan explodera i en särskilt chockerande och förödande form av våld? Hur kan vi slå vakt om politiska ideal, oavsett vilka, när våld så ofta är ett medel för att uttrycka och försvara dem? Hur kan vi diskutera våld, när våldsamma människor försöker föra vår talan åt oss?
Professor Appelbaum har funnit en rad omständigheter som gjorde terrorism till ett hot mot det civila samhället på 1500- och 1600-talet, omständigheter som liknar de som råder idag. Den här banbrytande studien visar hur pass djupt rotad terrorismen är i den europeiska kulturens symbolik – inklusive motståndet mot den.
Om författaren
Robert Appelbaum doktorerade vid University of California, Berkeley, och har varit professor i engelsk litteratur vid Uppsala sedan 2011. Han är upphovsman till över trettio artiklar om litteratur och kultur, med fokus på den tidigmoderna perioden, hur våld representeras och konsumtion, inklusive mat. Han är också författare eller redaktör till fem tidigare böcker: Literature and Utopian Politics in Seventeenth-Century England (Cambridge UP 2002), Envisioning an English Empire: Jamestown and the Making of the Atlantic World (U of Pennsylvania Press 2005), Aguecheek’s Beef, Belch’s Hiccup, and Other Gastronomic Interjections: Literature, Culture and Food Among the Early Moderns (U of Chicago P 2006, winner of the 2007 Roland H. Bainton Prize), Dishing It Out: In Search of the Restaurant Experience (Reaktion, 2011) och Working the Aisles: A Life in Consumption (Zero 2014). Appelbaum har också bidragit med flera texter till Times Higher Education och The Baffler. Professor Appelbaum undervisade vid University of Cincinnati, University of San Diego, och Lancaster University i England innan han tillträdde sin post vid Uppsala universitet.
Nyheter - Historisk filosofiska fakulteten
-
Sju projekt får anslag i EU:s program för forskarmobilitet
26 juni 2018
Intresset för EU:s program för forskarmobilitet är stort. 60 projekt från Uppsala universitet deltog i årets utlysning där sju projekt beviljades medel.
-
Flexibelt humanioraprogram startar hösten 2019
19 juni 2018
Från hösten 2019 kommer Uppsala universitet erbjuda ett humanioraprogram med valfrihet för studenterna att själva välja kurser från universitetets utbud.
-
Uppsala universitet startar masterprogram i speldesign
14 juni 2018
Höstterminen 2019 startar masterprogrammet i speldesign vid Uppsala universitet. Programmet kommer att ges på engelska vid Campus Gotland.
-
Jakt på val kan ha inletts redan på 500-talet
13 juni 2018
Den storskaliga jakt på val som lett fram till att många arter idag är utrotningshotade kan vara flera hundra år äldre än vad som tidigare antagits, menar en grupp arkeologer från Uppsala och York.
-
Mer forskning behövs om folkbibliotekens breda uppdrag
13 juni 2018
Sveriges folkbibliotek får ta allt större ansvar för viktiga samhällsutmaningar – samtidigt är forskning och utbildning inom biblioteksområdet underfinansierat och riskerar på sikt tappa kvalitet. Det konstaterar forskare vid fem svenska lärosäten...
-
Masterprogram i digital humaniora startar 2019
13 juni 2018
Hösten 2019 startar ett masterprogram i digital humaniora med inriktning mot digitalt kulturarv. Programmet kommer ges på engelska och vara öppet för svenska och internationella studenter.
-
Medaljer från Kungen
08 juni 2018
Kungen har beslutat tilldela Uppsala universitets rektor Eva Åkesson respektive Johan Svedjedal, professor i litteraturvetenskap, H.M. Konungens medalj.
-
Nytt europeiskt samarbete inom speldesign
01 juni 2018
7-8 juni är institutionen för speldesign på Campus Gotland värd för det första europeiska symposiet för högre utbildningar inom organisationen "Higher Education Video Game Alliance".
-
Bättre benhälsa på forntiden – en fråga om livsstil?
29 maj 2018
Sjukdomen osteoporos, eller benskörhet, blir allt vanligare i Sverige. Annat var det för 5 000 år sedan, visar arkeologiska fynd från Gotland. Ska vi leva mer som på forntiden för att få bättre benhälsa? Det är temat för ett seminarium i Almedalen...
-
Berättelser om en framväxande demokrati i Burkina Faso
29 maj 2018
Genom att dokumentera vanliga människors berättelser och observera folkliga protester, militärkupp och demonstrationer har forskare följt framväxten av en demokratisk utveckling i västafrikanska Burkina Faso.
-
Först ut med digital konstvetenskap
23 maj 2018
Hur bidrar digitaliseringen till en ny förståelse av konst och arkitektur, både historiskt och idag? Det är fokus för ett nystartat masterprogram i digital konstvetenskap, som är helt nätbaserat och ges av institutionen för konstvetenskap via Camp...
-
Årets pedagogiska pristagare utsedda
23 maj 2018
2018 års pedagogiska pristagare vid Uppsala universitet undervisar i ämnen kopplade till, konstvetenskap, informatik och media, farmaceutisk biovetenskap och informationsteknologi. Det fria pedagogiska priset tilldelas universitetslektor Orsi Husz...
-
Kraftsamling för forskning om högre utbildning
23 maj 2018
Det finns påfallande lite forskning om högre utbildning i Sverige men en stor del av forskningen om högre utbildning finns vid Uppsala universitet. Genom ett forskarnätverk för forskning om högre utbildning kraftsamlar nu forskarna för att utveckl...
-
Bidra till forskningen om Selma Lagerlöf
21 maj 2018
Forskningen om en Selma Lagerlöf saknar en viktig pusselbit som du kan hjälpa till med. Vad svarade Selma Lagerlöf på alla de läsarbrev som skickades till författaren? Över 40 000 läsarbrev finns i arkiven och nu efterlyser forskarna svarsbrev frå...
-
Mänsklig mångfald som forskningsobjekt
07 maj 2018
Det finns en stor mänsklig mångfald i till exempel språk, kultur och biologiskt. Förståelsen av mångfalden är central för mycket forskning men samtidigt är det viktigt att hantera de etiska frågor som forskningen skapar. Forskarnätverket Human Div...
-
Spel ökar förståelsen för funktionsvariationer
02 maj 2018
Studenter i speldesign har tagit fram en prototyp till ett spel med syfte att öka tillgängligheten till arbetsmarknaden för personer som lever med ASD (autism spectrum disorder).
-
Gemensamma måltider viktiga för välbefinnandet
02 maj 2018
Hur, var och när vi äter är centrala frågor för människans hälsa och välbefinnande. Ett multidisciplinärt forskarnätverk vid Uppsala universitet syftar till att fördjupa kunskapen om måltiders betydelse.
-
Med sikte på datorstödda analysverktyg för texter
27 april 2018
I forskningsprogrammet "Från närläsning till fjärrläsning" byggs grunden till en infrastruktur för datorstödd textanalys av svenska texter.
-
Två Uppsalaforskare invalda i amerikansk akademi
18 april 2018
Den amerikanska akademin American Academy of Arts and Sciences har nyligen valt in nya medlemmar. Två Uppsalaforskare har valts in som internationella hedersmedlemmar.
-
Är medborgarskap nödvändigt för att vara del i en demokrati?
13 april 2018
Medborgliga rättigheter kopplas idag oftast till medborgarskap i ett land. Men hur fungerar det ihop med en allt större globalisering och ökad rörlighet?