Fem nya Wallenberg Academy Fellows till Uppsala universitet
4 december 2014
Wallenberg Academy Fellows är ett karriärprogram för lovande unga forskare som omfattar alla vetenskapsområden. Fem forskare får idag erbjudande om att bli Wallenberg Academy Fellows vid Uppsala universitet.
De fem forskarna är:
Patricia Mindus, Filosofiska institutionen
Patricia Mindus forskar om migrationspolitik utifrån ett rättsfilosofiskt perspektiv och ska i sin forskning utvärdera hur rättssäker vägen till medborgarskap är för migranter som anländer till Europa idag. EU-ländernas regelverk för gränskontroll, bosättning och rätt till medborgarskap varierar mycket och kan inte likställas. Patricia Mindus söker efter nya sätt att göra det möjligt att jämföra längden och förutsägbarheten av den process som leder fram till medborgarskap.
Annica Black-Schaffer, Institutionen för fysik och astronomi
Supraledande material har exceptionella egenskaper som kan komma att ligga till grund för en revolution inom datortekniken. Som Wallenberg Academy Fellow ska Annica Black-Schaffer studera en klass av relativt nyupptäckta material kallade topologiska supraledare, som har potential att skapa robusta kvantsystem. Topologiska supraledare är speciella eftersom det i materialet kan bildas något som går att likna vid halva elektroner, eller för att uttrycka det korrekt: elektronens vågfunktion splittras i två rumsligt helt separata delar. Det verkar formas en speciell kvasipartikel, en Majoranafermion, som ännu så länge bara existerat i teorin.
Sebastian Deindl, Institutionen förcell- och molekylärbiologi (från Harvard University)
Ett stort antal av de kemiska reaktioner som sker i våra kroppar katalyseras av specialiserade proteiner som fungerar som mikroskopiska, men ändå oerhört komplicerade, molekylära maskiner. Som Wallenberg Academy Fellow kommer Sebastian Deindl att studera hur dessa proteinmaskiner arbetar på molekylär nivå. Han kommer att dra nytta av mikroskopitekniker som han tidigare använt vid Harvard University, och som möjliggör studier av enstaka molekyler i realtid. Dessa tekniker är state-of-the-art för molekylavbildning och med deras hjälp kan man undersöka proteinerna som interagerar med eller förändrar vårt genetiska material med mycket hög tids- och rumsupplösning.
Simone Immler, Institutionen för ekologi och genetik
Börjar den evolutionära kampen om vem som ska överleva redan bland könscellerna? Som Wallenberg Academy Fellow kommer Simone Immler att studera könscellerna hos zebrafiskar. Hon ska undersöka hur genetiska förändringar uppkommer; om könceller för en kamp med varandra om vilken cell som ska ingå i befruktningen och hur detta i så fall påverkar avkomman. En annan fråga som Simone Immler vill besvara är om könscellerna på något vis interagerar med övriga celler i kroppen. Tidigare har man trott att de olika cellerna har varit isolerade från varandra, men forskning indikerar nu att de olika cellslagen samspelar. En ökad kunskap om dessa fundamentala processer kan bland annat bidra till en bättre förståelse för hur genetiska sjukdomar går i arv.
Lisa Hultman, Institutionen för freds- och konfliktforskning
Lisa Hultman ska i sin forskning studera hur civila personer i konfliktdrabbade områden skyddas mest effektivt. Tidigare studier har mestadels kretsat kring vad som kan hindra dödligt våld och forskare har oftast analyserat effekten av en intervention i taget. Lisa Hultman ska bredda synen på mänsklig säkerhet och även inkludera sexuella övergrepp och fördrivning av människor från sina hem, samtidigt som hon ska undersöka hur olika typer av interventioner kan stärka varandra.
Programmet Wallenberg Academy Fellows har inrättats av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse i samarbete med fem kungliga akademier och 16 svenska universitet. Universiteten nominerar forskare till programmet, akademierna utvärderar kandidaterna och presenterar sina förslag för Wallenbergstiftelsen, som sedan gör det slutliga urvalet. Därefter tar universiteten långsiktigt ansvar för de utvalda forskarnas verksamhet. Programmet ska garantera de utvalda forskarna långsiktiga resurser för att de ska kunna angripa svåra och långsiktiga forskningsfrågor.
Nyheter - Historisk filosofiska fakulteten
-
Välkommen till årets Hugo Valentin-föreläsning med Stathis N. Kalyvas
28 februari 2018
Stathis N. Kalyvas, professor vid universitetet i Oxford, är samhällsvetare och en ledande forskare inom fältet ”Civil War Studies”. Den 8 mars håller han den sextonde Hugo Valentin-föreläsningen vid Uppsala universitet.
-
2017 års bidrag från Torsten Söderbergs Stiftelse
22 februari 2018
Torsten Söderbergs Stiftelse beviljar bidrag till forskning inom medicin, ekonomi och rättsvetenskap och i viss utsträckning inom andra områden. Under 2017 fördelades drygt 55 miljoner i bidrag till projekt vid svenska lärosäten. Uppsala universit...
-
Populär sommarskola återvänder till Gotland
15 februari 2018
Uppsala universitet och EIT Health inbjuder för tredje året i rad till sommarskolan Innovation Game, ett tvärvetenskapligt möte mellan vårdens utmaningar och spelvärldens möjligheter – i år med fokus på ungas psykiska hälsa.
-
Genetiska analyser avslöjar hur Skandinavien befolkades efter istiden
10 januari 2018
I en ny studie beskriver en internationell forskargrupp hur först grupper från söder (dagens Danmark och Tyskland) och därefter grupper från nordost bosatte sig i det nyligen isfria Skandinavien för mer än 10 000 år sedan.
-
Mordens marknad – ny avhandling om 2000-talets svenska deckare
11 december 2017
Varför har svenska deckare blivit så omåttligt populära under 2000-talet? Vilka mordmotiv och mordvapen är vanligast i genren och vad det beror på? Och stämmer det att svensk kriminalfiktion präglas av samhällskritik? En ny avhandling från Uppsala...
-
Samarbete för ny kunskap inom kultur och samhälle
16 november 2017
Uppsala universitet satsar på att utveckla nya forskningssamarbeten mellan forskningsämnen. Nyinrättade "Centre for Integrated Research on Culture and Society" vid vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap ska underlätta framväxten av ...
-
Andra sidor av migration
14 november 2017
Korta föredrag, diskussioner, plockmat, aktiviteter för barnen och en film om Uppsala pridefestival är ingredienserna för en temadag om migration.
-
Bidrag till uppsalaforskning inom humaniora och samhällsvetenskap
20 oktober 2017
Riksbankens Jubileumsfond (RJ) har beslutat vilka som får bidrag i årets utlysning för treåriga projekt, längre programsatsningar och infrastrukturprojekt inom humaniora och samhällsvetenskap. Totalt får 43 projekt, 3 program och 8 projektstöd til...
-
Ola Larsmo och Quentin Skinner nya hedersdoktorer
13 oktober 2017
Författaren Ola Larsmo och professor Quentin Skinner, University of London, har utsetts till nya hedersdoktorer vid historisk-filosofiska fakulteten, Uppsala universitet.
-
Varför skrattar vi åt det hemska?
05 oktober 2017
Hallå där Don Kulick, professor i kulturantropologi och forskningsledare för forskningsprogrammet Engaging Vulnerability, som arrangerar ett symposium om varför vi skrattar åt det hemska. Varför har ni ett symposium om humor?
-
Vem är bäst i Uppsala på att presentera sin forskning?
26 september 2017
Hur kan man läsa en text som inte finns? Varför har män kortare livslängd än kvinnor? Den 29 september äntrar sju forskare V-Dalas scen i Uppsala, för att på fyra minuter presentera sin forskning i tävlingen Forskar Grand Prix.
-
Lika villkorspris till Anita Hussénius
25 september 2017
Föreståndaren Anita Hussénius på Centrum för genusvetenskap får 2016 års lika villkorspris för sitt jämlika och inkluderande ledarskap.
-
Första DNA-bevisen för kvinnlig vikingakrigare
08 september 2017
Även kvinnor hade höga positioner på slagfältet under vikingatiden. Det visar en ny DNA-undersökning av en vikingatida krigare från Birka som gjorts av forskare vid Uppsala och Stockholms universitet. Studien är den första som presenterar genetisk...
-
Satsning på infrastruktur för digitala humaniora från årsskiftet
31 augusti 2017
Hallå där Kerstin Rydbeck, dekan för historisk-filosofiska fakulteten, som precis börjat en andra mandatperiod. Vilka stora frågor arbetar fakultetsnämnden med?
-
Kungl. Vetenskaps-Societetens Thuréuspris till fyra framstående Uppsalaforskare
29 augusti 2017
Kungl. Vetenskaps-Societeten har beslutat dela ut Thuréuspriset på 100 000 kronor till fyra framstående Uppsalaforskare.
-
Tankesmedja för humanistiska studier
21 augusti 2017
Hösten 2017 startar humtank student, en tankesmedja för att stärka studentperspektivet i humaniorafrågor inom akademin och samhället.
-
Så skildrades transpersoner i äldre svensk skönlitteratur
01 augusti 2017
Den svenska 1800-talslitteraturen innehåller åtskilliga beskrivningar av människor som växlar kön, och som överskrider och utmanar könsgränser, även om ”trans” ännu inte blivit ett begrepp. I sin nya avhandling visar Sam Holmqvist hur transgestalt...
-
"Karinfonden" ska stödja kvinnliga forskare
01 juni 2017
Uppsala universitet har tagit emot en donation på en miljon kronor för att skapa ”Stiftelsen Karinfonden” till stöd för kvinnliga forskare vid institutionen för idé- och lärdomshistoria. Pengarna donerades av Karin Johannisson, professor emerita v...
-
En svensk stil?
22 maj 2017
Varför har den gustavianska stilen blivit så framträdande i den svenska självbilden? En ny avhandling från Uppsala universitet visar på hur forskare parallellt med museer, kommersiella företag och monarkin, har bidragit till att den gustavianska s...
-
Heléne Lööw årets väckarklocka
16 maj 2017
Heléne Lööw, docent i historia, har fått priset Årets Väckarklocka 2017 av Elin Wägner-sällskapet för arbete i Elin Wägners anda.