Diplomatfruars politiska betydelse glöms ofta bort
7 mars 2019

I många beskrivningar över internationella relationer och diplomati från 1900-talet saknas ofta den roll som kvinnorna hade. De var inte officiellt anställda men diplomatin byggde ofta på par som arbetade tillsammans.
– Om du är intresserad av hur internationella relationer och diplomati fungerade under 1900-talet kan du inte ignorera genusaspekten och vilken roll kvinnorna hade i diplomatin, säger Susanna Erlandsson, postdoktor i historia vid historiska institutionen.
Susanna Erlandsson har bland annat studerat Margaret van Kleffens som var fru till den nederländske utrikesministern Eelco van Kleffens under andra världskriget. Studien är en del i forskningsprojektet "Från vardagsrum till världspolitik. Diplomatisk kultur och politisk praktik 1940-1958" finansierat av Vetenskapsrådet.
Exempel från Nederländerna
– Margaret van Kleffens dagboksanteckningar visar hur hon på daglig basis hjälpte sin man att upprätthålla och utvidga sitt diplomatiska nätverk för att bygga diplomatiskt förtroende. Hon representerade också ibland Nederländerna själv.

presenterar sin forskning om Margaret van Kleffens
betydelse som diplomatfru under andra världskriget
för nederländska utrikesdepartementet i Haag.
Foto: Rimko van der Maar
Margaret van Kleffens arbetade också med att påverka Winston Churchills förhållande till Nederländerna genom hans fru Clementine Churchill. Men Margaret van Kleffens bidrag till Nederländernas utrikespolitik finns inte med i vanliga historiebeskrivningen.
– Författarna verkar utgå från att hennes roll var privat och inte politisk. Men man kan inte skilja på det personliga och det politiska umgänget om man vill förstå hur diplomatin fungerade.
Det diplomatiska systemet var baserat på att det var ett diplomatpar som arbetade tillsammans där diplomatfrun antogs vara opolitisk utan egen politisk agenda.
– Det gjorde det möjligt för diplomatfruarna att påverka saker subtilt och utföra känsliga ärenden samtidigt som det fanns en möjlighet att förneka den politiska betydelsen av vad de gjort och sagt.
Diplomatfruarna träder fram i andra källor
Men för att hitta diplomatfruarnas politiska betydelse måste man gå till andra källor än de officiella dokumenten på respektive utrikesdepartement.
– Kvinnorna träder ofta fram i till exempel personlighetsrapporter och dagböcker, men även i en del diplomatrapporter. Källor som inte alltid används av de som skriver historien över internationella relationer.
Fruarna bedömdes informellt
Diplomatfruarna var inte anställda och fick inte heller betalt, de utförde ett gratisarbete för utrikesdepartementet.
– Men de såg på sig själva som att de hade karriärer som diplomatfruar.
Diplomater utan rätt fru hade ofta svårt att göra diplomatkarriär.
– Det var jätteviktigt för en diplomat att ha en fru som kunde vara charmant och trevlig. Frun placerades till exempel alltid bredvid den politiskt viktigaste diplomaten på middagar och bjudningar och fungerade som mannens ögon och öron.
Att diplomatfruarna var centrala blir tydligt inte minst av hur utrikesdepartementen intresserade sig för vilka fruar deras diplomater hade.
– Ända fram till 60-talet var det till exempel vanligt med cocktailpartyn där blivande diplomater fick ta med sig sina fruar som bedömdes informellt.
Blogginlägg om forskningen (eng): Who was Margaret van Kleffens and why should we care? On gender blindness in diplomatic history
Publikation: Off the record: Margaret van Kleffens and the gendered history of Dutch World War II diplomacy
Nyheter - Historisk filosofiska fakulteten
-
Heléne Lööw är årets Martin H:son Holmdahl-pristagare
30 oktober 2015
Martin H:son Holmdahl-stipendiet är Uppsala universitets främsta utmärkelse för insatser som främjar mänskliga fri- och rättigheter. I år delas priset ut till docent Heléne Lööw vid historiska institutionen för hennes betydelsefulla insatser för m...
-
Osmanskt kulturarv i Uppsala digitaliserat
26 oktober 2015
Uppsala universitetsbibliotek förvarar omfattande samlingar av turkiskt/osmanskt ursprung. Nu har ett urval ur detta material digitaliserats och gjorts tillgängligt på nätet, tack vare ett generöst bidrag från Turkiet.
-
Forskning om den goda staden
14 oktober 2015
Missa inte möjligheten att lyssna och delta i debatt och föredrag om den goda staden.
-
Mitt i mediastormen om en militärkupp
14 oktober 2015
16 september 2015 gjordes en militärkupp i Burkina Faso. Två veckor senare har kuppen misslyckats och ordningen i landet börjat återställas. En pusselbit för att slå tillbaka kuppen var Sten Hagberg, forskare i kulturantropologi vid Uppsala univer...
-
Militärkupp slogs tillbaka med organisation och sociala medier
14 oktober 2015
16 september 2015 gjordes en militärkupp i Burkina Faso och hoppet för en fortsatt demokratisk utveckling i både Burkina Faso och Västafrika i stort sjönk. Men två veckor senare hade Burkina Faso lyckats fängsla kuppmakarna och återställa ordningen.
-
Föreläsningar: Fokus på Bysans och Konstantinopel
12 oktober 2015
Under mer än 1000 år var Konstantinopel huvudstad i det bysantinska riket, ett dynamiskt rike som förenade öst med väst och antiken med medeltiden. I en rad föreläsningar vid Uppsala universitet kommer några av världens främsta auktoriteter att be...
-
Med fokus på könsnormer och narkotikaspaning
07 oktober 2015
Anneli Häyrén, forskare vid Centrum för genusvetenskap, har fått 3,7 miljoner kronor från Vinnova för att tillsammans med Polismyndigheten studera könsnormer i narkotikaspaning.
-
Ny avhandling: Synen på kvinnligt musicerande i antikens Rom hänger sig kvar
05 oktober 2015
I en nyutkommen doktorsavhandling av antikhistorikern Erika Lindgren Liljenstolpe vid Uppsala universitet undersöks attityder till musicerande kvinnor i antikens Rom. Studien blottlägger en period av kvinnors musikhistoria som tidigare studerats y...
-
Forskning pågår: Om integration av barn och unga
05 oktober 2015
Vad är svenskhet och hur överförs den? Vilken förmåga har lärarna i skolan att möta föräldrar och elever med olika kulturell bakgrund? Hur tar Sverige hand om ensamkommande flickor och deras integration? Dessa frågor och fler tas upp under konfere...
-
Nominera till Humtankpriset
02 oktober 2015
Senast 28 oktober kan du nominera en akademiker som har lyft fram humaniora i offentligheten och visat att humaniora är relevant också utanför universiteten.
-
Professor Tor Broström är Årets byggnadsvårdare
02 oktober 2015
Tor Broström, professor i Kulturvård vid Uppsala universitet - Campus Gotland har utsetts till Årets byggnadsvårdare inom kategorin Utveckla.
-
Teater för det kritiska samtalet
29 september 2015
En kärna i humaniora är dialogen och det kritiska samtalet. För att utveckla och vässa humanistisk utbildning och forskning bygger Uppsala universitet därför en Humanistisk teater speciellt avpassad för det kritiska samtalet. Arkitektur, teknik, i...
-
Historisk-filosofiska fakulteten utser nya hedersdoktorer
28 september 2015
Robert Darnton, professor emeritus och tidigare universitetsbibliotekarie vid Harvard, samt Hiroshi Maruyama, professor emeritus i sociologi vid Muroran Institute of Technology, Japan, har utnämnts till hedersdoktorer vid historisk-filosofiska fak...
-
Ny avhandling: Wikipedianer och Wikipedias roll i samhället
28 september 2015
I en ny avhandling från Uppsala universitet undersöker Arwid Lund hur wikipedianer, personer som bidrar med information till Wikipedia, ser på sitt arbete med uppslagsverket. Varför engagerar de sig och hur ser de på sin egen och Wikipedias roll i...
-
Unga forskares villkor i centrum
23 september 2015
För Mattias Lundberg, nyvald ledamot i Sveriges unga akademi är engagemanget i unga forskares situation och vikten av forskning, inte minst humanistisk forskning, en stark drivkraft.
-
Vill sprida kunskap om flerspråkighet
22 september 2015
Leena Huss forskning kretsar kring minoritetsspråk- och kulturer. I våras mottog hon Uppsala universitets lika villkorspris, bland annat för sitt mångåriga arbete och engagemang för att öka förståelsen för minoritetskulturer vid universitetet.
-
Mattias Lundberg utnämnd till Årets rookie av Radioakademin
18 september 2015
Årets radiorookie 2015 är Mattias Lundberg, docent vid institutionen för musikvetenskap. Årets rookie är en av utnämningarna som ingår i Stora radiopriset som delas ut av Radioakademin.
-
Etruskiska gravar under luppen
15 september 2015
Arkeologen Fredrik Tobin vid Uppsala universitet har lett arbetet med att dokumentera flera hundra tidigare okända etruskiska gravar i San Giovenale, Italien. Nu presenterar han de viktigaste fynden i sin doktorsavhandling.
-
Årets Disapris till Sara Danius
14 september 2015
Sara Danius, uppsalaalumn, Svenska Akademiens ständiga sekreterare och professor vid Stockholms universitet, har utsetts till 2015 års Disapristagare. Hon får priset för sitt populärvetenskapliga författarskap. Den 10 november föreläser hon på Mus...
-
Ökad samverkan mellan forskning och muséer
14 september 2015
Våren 2015 startade seminarieserien "Materiell kultur" i samverkan mellan forskare och museianställda. I "Materiell kultur" förenas teorier och praktik och deltagarna utforskar till exempel hur vi förmedlar kunskap och dess olika konsekvenser.