Energieffektivisering i historiska byggnader diskuteras i Visby
24 september 2018
Sista veckan i september samlas kring 200 forskare och praktiker från hela världen i Visby för att diskutera möjligheter och utmaningar vad gäller energieffektivisering i kulturhistoriska byggnader. Dessa frågor ingår i forskningsprogrammet Spara och bevara, som pågått i tolv år och avslutas vid årsskiftet.
Det byggda kulturarvet behöver både bevaras och brukas. För att kunna fortsätta använda äldre kulturhistoriskt värdefulla byggnader behöver de värmas upp på ett sätt som gör dem möjliga att använda utan att samtidigt förstöra eller förvanska byggnaden. Denna uppvärmning måste också ske på ett miljömässigt hållbart sätt.
Det här är frågor som man arbetat med inom Energimyndighetens forskningsprogram Spara och bevara, som avslutas vid årsskiftet. Forskningsprogrammet har pågått under tre fyraårsperioder och har koordinerats av ämnet Kulturvård vid Uppsala universitet Campus Gotland.
Forskare och praktiker samlas i Visby
Sista veckan i september samlas upp mot 200 forskare och praktiker från hela världen i Visby för att diskutera möjligheter och utmaningar vad gäller energieffektivisering i kulturhistoriska byggnader.
Den 25 september arrangerar Energimyndigheten och Uppsala universitet en nationell konferens med presentationer av fjorton svenska projekt inom Energimyndighetens forskningsprogram för energieffektivisering i kulturhistoriskt värdefulla byggnader.
Den 26-27 september arrangerar Uppsala universitet, Energimyndigheten och Riksantikvarieämbetet den internationella konferensen Energy Efficiency in Historic Buildings EEHB2018. Sextio vetenskapliga artiklar inom olika områden kommer att presenteras. Artiklarna spänner över ett brett register, allt ifrån tekniska lösningar till kulturhistoriska värden.
– De här konferenserna visar att Sverige och Uppsala universitet Campus Gotland har en ledande roll inom utvecklingen av detta område. Genom den forskning som skett inom ramen för Spara och bevara, både här och på andra lärosäten, vet vi nu mer om hur vi ska kunna värma upp våra äldre byggnader på ett skonsamt och effektivt sätt, säger Tor Broström, professor i kulturvård vid Uppsala universitet och huvudansvarig för båda konferenserna.
---
Läs mer:
Spara & bevaras programkonferens
Nyheter - Historisk filosofiska fakulteten
-
Maria Ågren får förlängt Wallenberg Scholar
13 maj 2016
Historikern Maria Ågren har fått förlängning som Wallenberg Scholar för forskningsprojektet Genus och arbete.
- Första professorn i genusvetenskap har öppen föreläsning 18 april 2016
-
Kulturarv tema för stort internationellt möte
16 april 2016
Uppsala universitets rektor Eva Åkesson och kulturvårdsprofessorn Tor Broström vid Campus Gotland deltog i mitten av april vid en stor internationell konferens om kulturarv och kulturvård på Yale University. Mötet leddes av FN:s generalsekreterare...
-
Karl XII – inte bara en krigarkung
13 april 2016
Lyssna på forskarpodd nr 13 med Petter Hellström, idéhistoriker på institutionen för idé- och lärdomshistoria.
-
Kick-off för årets mentorprogram Mentor4Research
23 mars 2016
Uppsala universitet har nu som första universitet i Sverige dragit igång Mentor4Research, ett mentorsprogram för forskare med intresse av att kommersialisera forskning. Kick-offen för 2016 års program hölls den 17 mars i UU Innovations lokaler i U...
-
Susanna Erlandsson får pris för sin avhandling
21 mars 2016
Historiker får Kungliga Vitterhetsakademins pris för förtjänta vetenskapliga arbeten 2014-2015.
-
Ny forskning ger nytt ljus på Erik den heliges liv
16 mars 2016
Legenden berättar om en helgonkung som dog en dramatisk död i strid utanför kyrkan där han firat mässa. Men vad kan modern forskning berätta om de ben som tillskrivs honom? Ett forskningssamarbete som letts från Uppsala universitet kan nu berätta ...
-
Sommarskola med fokus på bättre hälsa genom spelutveckling
11 mars 2016
Inom ramen för EIT Health, ett hälsoforskningsinriktat konsortium på EU-nivå där Uppsala universitet har en ledande roll, arrangeras i år sommarskola i Visby. Under kursen ska studenter från olika ämnesbakgrund få utveckla spelkoncept som syftar t...
-
Lyft fram möjligheterna med fristående kurser
17 februari 2016
Det återstår ungefär halva mandatperioden för dekan och ledamöter i fakultetsnämnden för historisk-filosofiska fakulteten. Vi träffade dekanen Kerstin Rydbeck för att höra vad som hänt och vad som kommer framöver.
-
Stipendier att söka
04 februari 2016
Studenter och forskare kan söka nu söka vårterminens stipendier.
-
Åtta projekt får bidrag från Torsten Söderbergs Stiftelse
03 februari 2016
I december 2015 beslutade Torsten Söderbergs Stiftelse om 2015 års anslag till forskning vid svenska lärosäten. Uppsala universitet får bidrag på sammanlagt nära 5,5 miljoner kronor till åtta olika projekt.
-
Afrosvenska historier - spåren av slaveri och kolonialism
18 januari 2016
Hallå där Sten Hagberg, moderator på panelsamtalet "Afrosvenska historier - spåren av slaveri och kolonialism" 20 januari.
-
Föreläsning med Robert Darnton
18 januari 2016
Hedersdoktorn Robert Darnton håller föreläsningen Libraries, Books, and the Digital Future 28 januari.
-
Tor Broström i styrelsen för Norsk Institutt for kulturminneforskning
21 december 2015
Tor Broström, professor i kulturvård vid Campus Gotland, har av Norges Forskningsråd utsetts till styrelseledamot i Norsk Institutt for Kulturminneforskning (NIKU).
-
Hallå där Mika Hietanen, lektor vid avdelningen för retorik vid litteraturvetenskapliga institut
15 december 2015
Du har fått medel för att presentera den klassiska retoriken på ett tekniskt innovativt och interaktivt sätt. Vad innebär det?
-
Rådsprofessur till forskning om de första vikingarna
08 december 2015
En av årets tio beviljade rådsprofessurer från Vetenskapsrådet går till arkeologen Neil Price vid institutionen för arkeologi och antik historia vid Uppsala universitet.
-
Upphovsrättslagstiftning i fokus för årets kulturuppsats
08 december 2015
Årets kulturuppsats 2015 går till masterstudenten Karolina Andersdotter vid Uppsala universitet.
-
Ny bok om terrorism från Shakespeares dagar
02 december 2015
Det fanns inget ord för terrorism på 1500- och 1600-talet, men ändå var våldsamma terrorattentat vanliga. I sin nya bok om terrorism inom historia och litteratur diskuterar Robert Appelbaum, professor i engelsk litteratur på Uppsala universitet, h...
-
Pedagogiskt material för gymnasiet på Humanistportalen
30 november 2015
Humanistportalen har precis haft en nylansering och introducerat pedagogiskt material för gymnasiet. Vi träffade Anna Clareborn, projektledare för nylanseringen för att prata om Humanistportalen.
-
Hälsa, politik och kultur i Afrika i fokus för ny satsning
23 november 2015
Uppsala universitet startar en ny utbildnings- och forskningsmiljö,"Health, Politics and Culture in Africa", om förhållanden på afrikanska kontinenten. Denna vecka arrangeras två öppna evenemang: Ett studentseminarium på Västgöta nation och en hal...