Bidra till forskningen om Selma Lagerlöf
21 maj 2018

Brev från Selma Lagerlöf om en liten träsko som hittades i ett dike. Träskon tolkades som Nils Holgerssons träsko. Brevet är ett exempel på brev inskickat till projektet "Minnen av Selma Lagerlöf".
Forskningen om en Selma Lagerlöf saknar en viktig pusselbit som du kan hjälpa till med. Vad svarade Selma Lagerlöf på alla de läsarbrev som skickades till författaren? Över 40 000 läsarbrev finns i arkiven och nu efterlyser forskarna svarsbrev från Selma Lagerlöf.
Selma Lagerlöf var en folkkär författare som många läsare skrev brev till. Det finns över 40 000 läsarbrev till Selma Lagerlöf bevarat i Selma Lagerlöf-samlingen på Kungliga biblioteket. De breven undersöktes i forskningsprojektet "Läsarnas Lagerlöf".

forskare inom forskningsprogrammet
Engaging Vulnerability vid Uppsala universitet.
– Det var ett stort publikt intresse för projektet "Läsarnas Lagerlöf" och en återkommande fråga från allmänheten handlade om vad Selma Lagerlöf svarade på alla brev, berättar Maria Karlsson, lektor i litteraturvetenskap och forskare inom forskningsprogrammet Engaging Vulnerability vid Uppsala universitet.
Bilder på brev efterlyses
Forskarna vill nu besvara frågan vad Selma Lagerlöf svarade läsarna i forskningsprojektet "Minnen av Selma Lagerlöf" men då behöver de hjälp av allmänheten eftersom svarsbreven som Selma Lagerlöf skickade inte finns bevarade i arkiven. Från anteckningar och tackbrev för svarsbreven är det dock tydligt att Selma Lagerlöf besvarade många brev.
– Vi hoppas nu att Selma Lagerlöfs svarsbrev har bevarats av mottagarna och att ägarna skickar en bild på brevet via ett formulär på projektets webbsida.
Sårbarhet i breven
Forskarna har redan fått ett antal brev, på projektets webbsidor publiceras löpande brev som kommer in. Där finns också information från det tidigare projektet med läsarnas brev till Selma Lagerlöf.
Det var många läsare som skrev till Selma Lagerlöf för att tack och gratulera eller be om hennes omdöme av deras litterära försök. Men det var också många som skrev och bad om pengar. Maria Karlsson studerar just nu de här breven till Selma Lagerlöf som en del i forskningsprogrammet "Engaging Vulnerability" vid Uppsala universitet.
– Jag tittar på hur brevskrivarna använde sin sårbarhet för att be om pengar.
Mer än brev efterlyses
Forskarna efterlyser inte bara brev utan också andra minnen av Selma Lagerlöf.
– Vi efterlyser materiella minnen av Selma Lagerlöf, till exempel souvenirer, vykort, teckningar och kommersiella produkter. Om man har den typen av minnen kan man skicka in foton via projektets Facebooksida. Och man får gärna berätta personliga berättelser om Selma Lagerlöf på Facebooksidan, kanske om ett möte med henne.
---
- Webbsida: http://minnenavselma.org/
- Facebooksida: https://www.facebook.com/minnenavselma/
Forskningsprojektet "Minnen av Selma Lagerlöf" och det tidigare forskningsprojektet "Läsarnas Lagerlöf" finansieras av Riksbankens Jubileumsfond. Projekten drivs av Jenny Bergenmar, docent i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet och Maria Karlsson, lektor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet.
Forskningsprogrammet "Engaging Vulnerability" är ett tioårigt tvärvetenskapligt forskningsprogram vid Uppsala universitet med syfte att utforska sårbarhet som en produktiv resurs snarare än en brist eller problem. Engaging Vulnerability finansieras av Vetenskapsrådet och Uppsala universitet. Mer information om forskningsprogrammet Engaging Vulnerability
Nyheter - Historisk filosofiska fakulteten
-
Medaljer från Kungen
08 juni 2018
Kungen har beslutat tilldela Uppsala universitets rektor Eva Åkesson respektive Johan Svedjedal, professor i litteraturvetenskap, H.M. Konungens medalj.
-
Nytt europeiskt samarbete inom speldesign
01 juni 2018
7-8 juni är institutionen för speldesign på Campus Gotland värd för det första europeiska symposiet för högre utbildningar inom organisationen "Higher Education Video Game Alliance".
-
Bättre benhälsa på forntiden – en fråga om livsstil?
29 maj 2018
Sjukdomen osteoporos, eller benskörhet, blir allt vanligare i Sverige. Annat var det för 5 000 år sedan, visar arkeologiska fynd från Gotland. Ska vi leva mer som på forntiden för att få bättre benhälsa? Det är temat för ett seminarium i Almedalen...
-
Berättelser om en framväxande demokrati i Burkina Faso
29 maj 2018
Genom att dokumentera vanliga människors berättelser och observera folkliga protester, militärkupp och demonstrationer har forskare följt framväxten av en demokratisk utveckling i västafrikanska Burkina Faso.
-
Först ut med digital konstvetenskap
23 maj 2018
Hur bidrar digitaliseringen till en ny förståelse av konst och arkitektur, både historiskt och idag? Det är fokus för ett nystartat masterprogram i digital konstvetenskap, som är helt nätbaserat och ges av institutionen för konstvetenskap via Camp...
-
Årets pedagogiska pristagare utsedda
23 maj 2018
2018 års pedagogiska pristagare vid Uppsala universitet undervisar i ämnen kopplade till, konstvetenskap, informatik och media, farmaceutisk biovetenskap och informationsteknologi. Det fria pedagogiska priset tilldelas universitetslektor Orsi Husz...
-
Kraftsamling för forskning om högre utbildning
23 maj 2018
Det finns påfallande lite forskning om högre utbildning i Sverige men en stor del av forskningen om högre utbildning finns vid Uppsala universitet. Genom ett forskarnätverk för forskning om högre utbildning kraftsamlar nu forskarna för att utveckl...
-
Bidra till forskningen om Selma Lagerlöf
21 maj 2018
Forskningen om en Selma Lagerlöf saknar en viktig pusselbit som du kan hjälpa till med. Vad svarade Selma Lagerlöf på alla de läsarbrev som skickades till författaren? Över 40 000 läsarbrev finns i arkiven och nu efterlyser forskarna svarsbrev frå...
-
Mänsklig mångfald som forskningsobjekt
07 maj 2018
Det finns en stor mänsklig mångfald i till exempel språk, kultur och biologiskt. Förståelsen av mångfalden är central för mycket forskning men samtidigt är det viktigt att hantera de etiska frågor som forskningen skapar. Forskarnätverket Human Div...
-
Spel ökar förståelsen för funktionsvariationer
02 maj 2018
Studenter i speldesign har tagit fram en prototyp till ett spel med syfte att öka tillgängligheten till arbetsmarknaden för personer som lever med ASD (autism spectrum disorder).
-
Gemensamma måltider viktiga för välbefinnandet
02 maj 2018
Hur, var och när vi äter är centrala frågor för människans hälsa och välbefinnande. Ett multidisciplinärt forskarnätverk vid Uppsala universitet syftar till att fördjupa kunskapen om måltiders betydelse.
-
Med sikte på datorstödda analysverktyg för texter
27 april 2018
I forskningsprogrammet "Från närläsning till fjärrläsning" byggs grunden till en infrastruktur för datorstödd textanalys av svenska texter.
-
Två Uppsalaforskare invalda i amerikansk akademi
18 april 2018
Den amerikanska akademin American Academy of Arts and Sciences har nyligen valt in nya medlemmar. Två Uppsalaforskare har valts in som internationella hedersmedlemmar.
-
Är medborgarskap nödvändigt för att vara del i en demokrati?
13 april 2018
Medborgliga rättigheter kopplas idag oftast till medborgarskap i ett land. Men hur fungerar det ihop med en allt större globalisering och ökad rörlighet?
-
Vetenskaplig ledare sugen på utmaning sökes
10 april 2018
Centre for Integrated Research on Culture and Society, CIRCUS, vid Uppsala universitet söker en vetenskaplig ledare som ska bygga upp och leda verksamheten.
-
Ett skepp kommer lastat: Vikingautställning landar i USA
09 april 2018
I slutet av april landar ett skepp i New York med utställningen ”The Vikings begin”. Då påbörjas en två år lång utställningsturné i USA med ett urval 1 300 år gamla föremål från tiden före vikingatiden. De förvaras i vanliga fall på Gustavianum i ...
-
Johan Svedjedal får Eva Bonniers stipendium
29 mars 2018
Johan Svedjedal, professor i litteraturvetenskap, får Eva Bonniers stipendium för sin bok om Karin Boyes författarliv.
-
Konstvetare får pris från Vitterhetsakademien
19 mars 2018
Varje år delar Vitterhetsakademien ut pris för förtjänta vetenskapliga arbeten. Filosofie doktor Hedvig Mårdh vid Uppsala universitet är en av 2017 års pristagare.
-
Det svarta järnet – ny bok om svensk vapenindustri
19 mars 2018
Upprustningen av Sveriges försvar är åter högaktuellt. Efter drygt två årtionden av nedrustning med nedlagda regementen och avskaffad värnplikt växer opinionen för att det svenska försvaret ska rustas upp igen som skydd mot den ökade spänningen i...
-
Humanistiska teatern får Plåtpriset
09 mars 2018
Humanistiska teatern vid Uppsala universitet är en byggnad som redan fått stor uppmärksamhet och nu är det dags igen. Byggnaden har fått Plåtpriset, som delas ut under evenemanget Plåt18. Och det kan bli fler priser.