Bidra till forskningen om Selma Lagerlöf
21 maj 2018

Brev från Selma Lagerlöf om en liten träsko som hittades i ett dike. Träskon tolkades som Nils Holgerssons träsko. Brevet är ett exempel på brev inskickat till projektet "Minnen av Selma Lagerlöf".
Forskningen om en Selma Lagerlöf saknar en viktig pusselbit som du kan hjälpa till med. Vad svarade Selma Lagerlöf på alla de läsarbrev som skickades till författaren? Över 40 000 läsarbrev finns i arkiven och nu efterlyser forskarna svarsbrev från Selma Lagerlöf.
Selma Lagerlöf var en folkkär författare som många läsare skrev brev till. Det finns över 40 000 läsarbrev till Selma Lagerlöf bevarat i Selma Lagerlöf-samlingen på Kungliga biblioteket. De breven undersöktes i forskningsprojektet "Läsarnas Lagerlöf".

forskare inom forskningsprogrammet
Engaging Vulnerability vid Uppsala universitet.
– Det var ett stort publikt intresse för projektet "Läsarnas Lagerlöf" och en återkommande fråga från allmänheten handlade om vad Selma Lagerlöf svarade på alla brev, berättar Maria Karlsson, lektor i litteraturvetenskap och forskare inom forskningsprogrammet Engaging Vulnerability vid Uppsala universitet.
Bilder på brev efterlyses
Forskarna vill nu besvara frågan vad Selma Lagerlöf svarade läsarna i forskningsprojektet "Minnen av Selma Lagerlöf" men då behöver de hjälp av allmänheten eftersom svarsbreven som Selma Lagerlöf skickade inte finns bevarade i arkiven. Från anteckningar och tackbrev för svarsbreven är det dock tydligt att Selma Lagerlöf besvarade många brev.
– Vi hoppas nu att Selma Lagerlöfs svarsbrev har bevarats av mottagarna och att ägarna skickar en bild på brevet via ett formulär på projektets webbsida.
Sårbarhet i breven
Forskarna har redan fått ett antal brev, på projektets webbsidor publiceras löpande brev som kommer in. Där finns också information från det tidigare projektet med läsarnas brev till Selma Lagerlöf.
Det var många läsare som skrev till Selma Lagerlöf för att tack och gratulera eller be om hennes omdöme av deras litterära försök. Men det var också många som skrev och bad om pengar. Maria Karlsson studerar just nu de här breven till Selma Lagerlöf som en del i forskningsprogrammet "Engaging Vulnerability" vid Uppsala universitet.
– Jag tittar på hur brevskrivarna använde sin sårbarhet för att be om pengar.
Mer än brev efterlyses
Forskarna efterlyser inte bara brev utan också andra minnen av Selma Lagerlöf.
– Vi efterlyser materiella minnen av Selma Lagerlöf, till exempel souvenirer, vykort, teckningar och kommersiella produkter. Om man har den typen av minnen kan man skicka in foton via projektets Facebooksida. Och man får gärna berätta personliga berättelser om Selma Lagerlöf på Facebooksidan, kanske om ett möte med henne.
---
- Webbsida: http://minnenavselma.org/
- Facebooksida: https://www.facebook.com/minnenavselma/
Forskningsprojektet "Minnen av Selma Lagerlöf" och det tidigare forskningsprojektet "Läsarnas Lagerlöf" finansieras av Riksbankens Jubileumsfond. Projekten drivs av Jenny Bergenmar, docent i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet och Maria Karlsson, lektor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet.
Forskningsprogrammet "Engaging Vulnerability" är ett tioårigt tvärvetenskapligt forskningsprogram vid Uppsala universitet med syfte att utforska sårbarhet som en produktiv resurs snarare än en brist eller problem. Engaging Vulnerability finansieras av Vetenskapsrådet och Uppsala universitet. Mer information om forskningsprogrammet Engaging Vulnerability
Nyheter - Historisk filosofiska fakulteten
-
Stora historiepriset till Heléne Lööw
16 november 2015
Sveriges största historiepris, Stora historiepriset, går 2015 till Heléne Lööw, docent i historia vid Uppsala universitet. Hennes forskning fokuserar kring nazismen i Sverige under hela nittonhundratalet fram till vår egen tid. Hennes senaste bok...
-
Avhandling upptäcker nya sidor av filosofen Derrida
06 november 2015
Jacques Derrida, en av vår tids främsta tänkare, betraktades länge huvudsakligen som språkfilosof eller dekonstruktör av klassiska filosofiska och litterära texter. Genom att gå igenom hans samlade författarskap har Björn Sjöstrand vid Södertörns ...
-
58 miljoner kronor till forskning inom humaniora och samhällsvetenskap
06 november 2015
Vetenskapsrådet har beslutat om bidrag i årets stora utlysning inom humaniora och samhällsvetenskap. Uppsala universitet fick 57 miljoner kronor för 14 projekt inom humaniora och samhällsvetenskap.
-
Heléne Lööw är årets Martin H:son Holmdahl-pristagare
30 oktober 2015
Martin H:son Holmdahl-stipendiet är Uppsala universitets främsta utmärkelse för insatser som främjar mänskliga fri- och rättigheter. I år delas priset ut till docent Heléne Lööw vid historiska institutionen för hennes betydelsefulla insatser för m...
-
Osmanskt kulturarv i Uppsala digitaliserat
26 oktober 2015
Uppsala universitetsbibliotek förvarar omfattande samlingar av turkiskt/osmanskt ursprung. Nu har ett urval ur detta material digitaliserats och gjorts tillgängligt på nätet, tack vare ett generöst bidrag från Turkiet.
-
Forskning om den goda staden
14 oktober 2015
Missa inte möjligheten att lyssna och delta i debatt och föredrag om den goda staden.
-
Mitt i mediastormen om en militärkupp
14 oktober 2015
16 september 2015 gjordes en militärkupp i Burkina Faso. Två veckor senare har kuppen misslyckats och ordningen i landet börjat återställas. En pusselbit för att slå tillbaka kuppen var Sten Hagberg, forskare i kulturantropologi vid Uppsala univer...
-
Militärkupp slogs tillbaka med organisation och sociala medier
14 oktober 2015
16 september 2015 gjordes en militärkupp i Burkina Faso och hoppet för en fortsatt demokratisk utveckling i både Burkina Faso och Västafrika i stort sjönk. Men två veckor senare hade Burkina Faso lyckats fängsla kuppmakarna och återställa ordningen.
-
Föreläsningar: Fokus på Bysans och Konstantinopel
12 oktober 2015
Under mer än 1000 år var Konstantinopel huvudstad i det bysantinska riket, ett dynamiskt rike som förenade öst med väst och antiken med medeltiden. I en rad föreläsningar vid Uppsala universitet kommer några av världens främsta auktoriteter att be...
-
Med fokus på könsnormer och narkotikaspaning
07 oktober 2015
Anneli Häyrén, forskare vid Centrum för genusvetenskap, har fått 3,7 miljoner kronor från Vinnova för att tillsammans med Polismyndigheten studera könsnormer i narkotikaspaning.
-
Ny avhandling: Synen på kvinnligt musicerande i antikens Rom hänger sig kvar
05 oktober 2015
I en nyutkommen doktorsavhandling av antikhistorikern Erika Lindgren Liljenstolpe vid Uppsala universitet undersöks attityder till musicerande kvinnor i antikens Rom. Studien blottlägger en period av kvinnors musikhistoria som tidigare studerats y...
-
Forskning pågår: Om integration av barn och unga
05 oktober 2015
Vad är svenskhet och hur överförs den? Vilken förmåga har lärarna i skolan att möta föräldrar och elever med olika kulturell bakgrund? Hur tar Sverige hand om ensamkommande flickor och deras integration? Dessa frågor och fler tas upp under konfere...
-
Nominera till Humtankpriset
02 oktober 2015
Senast 28 oktober kan du nominera en akademiker som har lyft fram humaniora i offentligheten och visat att humaniora är relevant också utanför universiteten.
-
Professor Tor Broström är Årets byggnadsvårdare
02 oktober 2015
Tor Broström, professor i Kulturvård vid Uppsala universitet - Campus Gotland har utsetts till Årets byggnadsvårdare inom kategorin Utveckla.
-
Teater för det kritiska samtalet
29 september 2015
En kärna i humaniora är dialogen och det kritiska samtalet. För att utveckla och vässa humanistisk utbildning och forskning bygger Uppsala universitet därför en Humanistisk teater speciellt avpassad för det kritiska samtalet. Arkitektur, teknik, i...
-
Historisk-filosofiska fakulteten utser nya hedersdoktorer
28 september 2015
Robert Darnton, professor emeritus och tidigare universitetsbibliotekarie vid Harvard, samt Hiroshi Maruyama, professor emeritus i sociologi vid Muroran Institute of Technology, Japan, har utnämnts till hedersdoktorer vid historisk-filosofiska fak...
-
Ny avhandling: Wikipedianer och Wikipedias roll i samhället
28 september 2015
I en ny avhandling från Uppsala universitet undersöker Arwid Lund hur wikipedianer, personer som bidrar med information till Wikipedia, ser på sitt arbete med uppslagsverket. Varför engagerar de sig och hur ser de på sin egen och Wikipedias roll i...
-
Unga forskares villkor i centrum
23 september 2015
För Mattias Lundberg, nyvald ledamot i Sveriges unga akademi är engagemanget i unga forskares situation och vikten av forskning, inte minst humanistisk forskning, en stark drivkraft.
-
Vill sprida kunskap om flerspråkighet
22 september 2015
Leena Huss forskning kretsar kring minoritetsspråk- och kulturer. I våras mottog hon Uppsala universitets lika villkorspris, bland annat för sitt mångåriga arbete och engagemang för att öka förståelsen för minoritetskulturer vid universitetet.
-
Mattias Lundberg utnämnd till Årets rookie av Radioakademin
18 september 2015
Årets radiorookie 2015 är Mattias Lundberg, docent vid institutionen för musikvetenskap. Årets rookie är en av utnämningarna som ingår i Stora radiopriset som delas ut av Radioakademin.