Kraftsamling för forskning om högre utbildning
23 maj 2018

Forskning om högre utbildning efter gymnasienivå är eftersatt i förhållande till den betydelse som högre utbildning har i dagens samhälle. Bilden visar en examensceremoni vid Uppsala universitet.
Det finns påfallande lite forskning om högre utbildning i Sverige men en stor del av forskningen om högre utbildning finns vid Uppsala universitet. Genom ett forskarnätverk för forskning om högre utbildning kraftsamlar nu forskarna för att utveckla forskningsmiljön.
Det senaste halvseklet har den högre utbildningen efter gymnasienivån expanderat kraftigt både i Sverige och internationellt. Sektorns strategiska betydelse för samhället har ökat kraftigt.
– Sett till hur mycket resurser och vilken betydelse som den högre utbildningen har i samhället är det förvånande hur lite svensk forskning det finns om sektorn, säger Mikael Börjesson, professor i utbildningssociologi och forskningsledare för nätverket "Den högre utbildningen som forskningsobjekt".
Forskarnätverket startade våren 2017 för att samla och vidareutveckla den forskning om högre utbildning som finns vid Uppsala universitet. De fick forskningsmedel för att bygga upp nätverket från områdesnämnden för humaniora och samhällsvetenskap.
– Vid Uppsala universitet finns en stor andel av den svenska forskningen om högre utbildning och den finns inom en rad olika ämnen. Genom att föra ihop forskningen som finns och samarbeta mellan olika ämnen via forskningsnätverket kan vi stärka idéer och utfall väldigt effektfullt. Ambitionen är att bli en internationell nod i forskning om högre utbildning.
Några exempel på forskningsområden är organisering av högre utbildning i statskunskap och företagsekonomi, sociala strukturer inom utbildningssociologi och om universitet som idé i filosofi och idé- och lärdomshistoria.
23 maj arrangerar forskarnätverket en nationell konferens "En högre utbildning i 'världsklass' - Discipliner, professioner, institutioner" med syfte att ge en överblick över det aktuella forskningsläget om den högre utbildningen i Sverige. Några frågor som kommer att diskuteras på konferensen är: Vilka följder får det att lärarna på högskolorna - som utbildar allt fler av samhällets professioner - själva deprofessionaliseras? Vilka konsekvenser får den allt större internationaliseringen för lokala lärosäten och utbildningar? Vad betyder begrepp som "kvalitet", "kreativitet" och "autonomi"?
---
Läs mer
- Den högre utbildningen som forskningsobjekt (forskningsprojektets webbsidor)
- Centre for Integrated Research on Culture and Society (Information om satsning inom vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap på tvärgående kultur- och samhällsforskning)
Nyheter - Historisk filosofiska fakulteten
- Unik databas bakom nya kunskaper inom historia 31 maj 2016
- Är Nefertitis grav hittad? 31 maj 2016
-
Kurs i medeltidshistoria parallellt med medeltidsveckan
26 maj 2016
Uppsala universitet Campus Gotland utnyttjar miljön och stämningen under medeltidsveckan för kurs i medeltidshistoria.
-
Maria Ågren får förlängt Wallenberg Scholar
13 maj 2016
Historikern Maria Ågren har fått förlängning som Wallenberg Scholar för forskningsprojektet Genus och arbete.
- Första professorn i genusvetenskap har öppen föreläsning 18 april 2016
-
Kulturarv tema för stort internationellt möte
16 april 2016
Uppsala universitets rektor Eva Åkesson och kulturvårdsprofessorn Tor Broström vid Campus Gotland deltog i mitten av april vid en stor internationell konferens om kulturarv och kulturvård på Yale University. Mötet leddes av FN:s generalsekreterare...
-
Karl XII – inte bara en krigarkung
13 april 2016
Lyssna på forskarpodd nr 13 med Petter Hellström, idéhistoriker på institutionen för idé- och lärdomshistoria.
-
Kick-off för årets mentorprogram Mentor4Research
23 mars 2016
Uppsala universitet har nu som första universitet i Sverige dragit igång Mentor4Research, ett mentorsprogram för forskare med intresse av att kommersialisera forskning. Kick-offen för 2016 års program hölls den 17 mars i UU Innovations lokaler i U...
-
Susanna Erlandsson får pris för sin avhandling
21 mars 2016
Historiker får Kungliga Vitterhetsakademins pris för förtjänta vetenskapliga arbeten 2014-2015.
-
Ny forskning ger nytt ljus på Erik den heliges liv
16 mars 2016
Legenden berättar om en helgonkung som dog en dramatisk död i strid utanför kyrkan där han firat mässa. Men vad kan modern forskning berätta om de ben som tillskrivs honom? Ett forskningssamarbete som letts från Uppsala universitet kan nu berätta ...
-
Sommarskola med fokus på bättre hälsa genom spelutveckling
11 mars 2016
Inom ramen för EIT Health, ett hälsoforskningsinriktat konsortium på EU-nivå där Uppsala universitet har en ledande roll, arrangeras i år sommarskola i Visby. Under kursen ska studenter från olika ämnesbakgrund få utveckla spelkoncept som syftar t...
-
Lyft fram möjligheterna med fristående kurser
17 februari 2016
Det återstår ungefär halva mandatperioden för dekan och ledamöter i fakultetsnämnden för historisk-filosofiska fakulteten. Vi träffade dekanen Kerstin Rydbeck för att höra vad som hänt och vad som kommer framöver.
-
Stipendier att söka
04 februari 2016
Studenter och forskare kan söka nu söka vårterminens stipendier.
-
Åtta projekt får bidrag från Torsten Söderbergs Stiftelse
03 februari 2016
I december 2015 beslutade Torsten Söderbergs Stiftelse om 2015 års anslag till forskning vid svenska lärosäten. Uppsala universitet får bidrag på sammanlagt nära 5,5 miljoner kronor till åtta olika projekt.
-
Afrosvenska historier - spåren av slaveri och kolonialism
18 januari 2016
Hallå där Sten Hagberg, moderator på panelsamtalet "Afrosvenska historier - spåren av slaveri och kolonialism" 20 januari.
-
Föreläsning med Robert Darnton
18 januari 2016
Hedersdoktorn Robert Darnton håller föreläsningen Libraries, Books, and the Digital Future 28 januari.
-
Tor Broström i styrelsen för Norsk Institutt for kulturminneforskning
21 december 2015
Tor Broström, professor i kulturvård vid Campus Gotland, har av Norges Forskningsråd utsetts till styrelseledamot i Norsk Institutt for Kulturminneforskning (NIKU).
-
Hallå där Mika Hietanen, lektor vid avdelningen för retorik vid litteraturvetenskapliga institut
15 december 2015
Du har fått medel för att presentera den klassiska retoriken på ett tekniskt innovativt och interaktivt sätt. Vad innebär det?
-
Rådsprofessur till forskning om de första vikingarna
08 december 2015
En av årets tio beviljade rådsprofessurer från Vetenskapsrådet går till arkeologen Neil Price vid institutionen för arkeologi och antik historia vid Uppsala universitet.
-
Upphovsrättslagstiftning i fokus för årets kulturuppsats
08 december 2015
Årets kulturuppsats 2015 går till masterstudenten Karolina Andersdotter vid Uppsala universitet.